Het onderzoek naar reparatie van kraakbeen in de knie met een injecteerbare hydrogel is in een belangrijke nieuwe fase beland. In maart is bij de eerste patiënt als proef de gel in het kniegewricht geïnjecteerd. Dat is een mooie nieuwe mijlpaal na jaren van onderzoek naar de juiste samenstelling van de gel en de toepasbaarheid ervan.
De studie moet uitwijzen of deze hydrogel in staat is om kraakbeendefecten ontstaan na bijvoorbeeld een (sport)ongeval langdurig te herstellen.
De eerste groep van 10 patiënten die meedoet aan dit onderzoek krijgt de komende maanden de behandeling met de hydrogel in het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU). Als de onderzoeksresultaten van deze eerste groep goed zijn, dan starten ook het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en Maastricht UMC+ met deze studie van de behandeling. Uiteindelijk worden de komende jaren van 46 patiënten gegevens verzameld over hoe de gel het beschadigde kraakbeen in hun kniegewrichten herstelt.
Oplossing voor miljoenen mensen
Orthopedisch Chirurg Roel Custers van het UMCU is hoopvol gestemd. “Natuurlijk moeten we het eerst zien en dan geloven, maar dat we echt kunnen starten met het testen van de gel bij patiënten betekent natuurlijk dat alle seinen tijdens het onderzoek tot nu toe steeds op groen staan. De hydrogel zou best wel eens een oplossing kunnen gaan bieden voor een probleem waar miljoenen mensen mee te maken hebben. Door reparatie met de gel willen we voorkomen dat artrose ontstaat”
Lees hier het volledige artikel.