Een nieuwe methode voor de behandeling van een herseninfarct is opgenomen in de basisverzekering. Het gaat om een ingreep waarbij een bloedstolsel uit een bloedvat in de hersenen wordt gehaald met een katheter; enigszins vergelijkbaar met dotteren.
Nieuwe onderzoeksresultaten uit de zogeheten MR CLEAN-studie die op 6 april zijn gepubliceerd in the New England Journal of Medicine bewijst hoe effectief de behandeling is op de lange termijn. De MR CLEAN-studie, waar 17 Nederlandse ziekenhuizen aan meedoen, wordt gecoördineerd door Maastricht UMC+, AMC en ErasmusMC
Mede dankzij onderzoek van interventieradioloog Wim van Zwam en neuroloog prof. dr. Robert van Oostebrugge (beiden Maastricht UMC+) nam Minister Schippers deze nieuwe behandeling van een herseninfarct op in de basisverzekering. De onderzoekers toonden aan dat de innovatieve methode ook na twee jaar nog steeds gezondheidsvoordelen oplevert voor de patient. De onderzoeksresultaten werden eind 2016 al vertrouwelijk aan minister Schippers gepresenteerd, waarna de behandeling per 1 januari 2017 werd opgenomen in de basisverzekering.
Revolutionaire behandeling
Eind 2014 brak er een kleine revolutie uit in de wereld van artsen die herseninfarcten behandelen. Wat bij problemen in de bloedvaten bij het hart al jarenlang gemeengoed is, het openen van een afgesloten bloedvat (vergelijkbaar met dotteren), bleek ook bij verstopte slagaders in de hersenen grote voordelen te hebben. De arts stuurt een dunne holle buis (katheter) via de bloedvaten naar het propje, klapt een stent uit in het propje en trekt het eruit. Ongeveer zoals een cardioloog een vernauwd bloedvat bij het hart te lijf gaat.
Lees hier het volledige artikel.