Een nieuwe behandeling voor mensen met Burkitt lymfoom – een zeldzame vorm van lymfeklierkanker – blijkt minder belastend dan de standaard therapie. Patiënten liggen korter in het ziekenhuis en hebben minder vaak zware bijwerkingen.
Dat blijkt uit een internationale studie die 10 jaar geleden is opgezet door internist-hematoloog Martine Chamuleau van Amsterdam UMC. De resultaten zijn onlangs op een Europees congres voor hematologen gepresenteerd.
Het Burkitt lymfoom is een van de snelst groeiende, meest agressieve vormen van lymfeklierkanker. Een lymfoom kan in één dag wel twee keer zo groot worden. Jaarlijks krijgen 30 tot 40 patiënten in Nederland te horen dat ze deze zeldzame vorm van kanker hebben. De ziekte kan op elke leeftijd ontstaan, waardoor de gemiddelde patiënt vrij jong is. “Mensen zijn ineens doodziek”, vertelt Chamuleau. “Vanwege het agressieve karakter van de ziekte moet de behandeling zo snel mogelijk beginnen.”
De standaardbehandeling is intensief en zwaar. De patiënt krijgt vier kuren met hoge doses chemotherapie die elk vier weken duren. Dat gaat gepaard met veel bijwerkingen, zoals misselijkheid en infecties. Soms zijn bloedtransfusies nodig om rode bloedcellen en bloedplaatjes (die ervoor zorgen dat het bloed stolt) weer op peil te krijgen. Vanwege dit soort complicaties ligt een patiënt vaak maanden in het ziekenhuis.
Lees hier het volledige artikel.