Wetenschappers hebben een behandeling gevonden waardoor diabetespatiënten (type 2) mogelijk niet meer hoeven te spuiten. Het Amsterdamse onderzoek biedt hoop aan honderdduizenden Nederlanders.
Vijftig patiënten van onder meer het Amsterdam UMC kregen een slangetje met camera ingebracht via de mond, dat in het begin van de dunne darm (twaalfvingerige darm) terechtkwam. Op die plek werd een ballonnetje opgeblazen, gevuld met heet water. Door de warmte schroeide het slijmvlies in de dunne darm weg. Het nieuwe slijmvlies, dat binnen een tot twee weken terug was, zorgde voor een verbetering van de bloedsuikerspiegel, waardoor de patiënten géén insuline hoeven te spuiten.
De Amsterdamse wetenschappers presenteerden 23 oktober hun studieresultaten op een congres in Wenen en zijn naar eigen zeggen in ‘voorzichtige jubelstemming’. Jacques Bergman, hoogleraar en maag-, darm-, leverarts aan het Amsterdam UMC: ,,Door deze behandeling kan het gebruik van insuline worden uitgesteld of misschien wel worden voorkomen. Dat is veelbelovend.”
Lees hier het volledige artikel.