In de Nederlandse voeding leveren koolhydraten gemiddeld 43 energieprocent, vetten 37 energieprocent en eiwitten 16 energieprocent. De overige 4 energieprocent wordt geleverd door vezels en alcohol. Van de eiwitinname is gemiddeld 43 procent plantaardig en 57 procent dierlijk.
Dat blijkt uit een nieuw rapport over de Voedselconsumptiepeiling (VCP) 2019-2021.
Opvallende uitkomsten
Enkele opvallende uitkomsten:
- De inname van koolhydraten, eiwitten, onverzadigd vet en transvet is volgens de aanbevelingen
- De totale inname van vet en de inname van verzadigd vet zijn voor een deel van de bevolking te hoog
- Van een aantal vitamines en mineralen heeft een deel van de bevolking lage innames
Positieve ontwikkelingen
Ten opzicht van de VCP uit 2012-2016 signaleert het RIVM enkele positieve ontwikkelingen in de Nederlandse voeding: - de inname van mono- en disachariden gedaald
- de inname van vezels gestegen (maar nog steeds te laag)
- de inname van zout gedaald (maar nog steeds te hoog)
- de consumptie van alcohol (vooral bij mannen) gedaald
Lees hier het volledige artikel.