Onderzoekers van het UMC Utrecht starten drie innovatieve kankeronderzoeken met organoïden. Dat zijn een soort ‘mini-orgaantjes’, die een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de personalisering van kankerbehandelingen. Hun onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door in totaal bijna 1,6 miljoen euro aan subsidies van KWF Kankerbestrijding.
Organoïden worden in een laboratorium gekweekt. Ze kunnen allerlei organen nabootsen, maar ook tumoren. Deze 3D-miniatuurorgaantjes hebben voor een revolutie gezorgd binnen kankeronderzoek, want voorheen konden onderzoekers alleen werken met 2D-modellen van kankercellen. Tumororganoïden behouden de unieke eigenschappen van de tumor van een patiënt. Ze zijn daarom zeer geschikt om als vervanger voor de patiënt behandelingen op uit te testen en om nieuwe behandelingen mee te ontwikkelen.
Drie kankeronderzoekers hebben nu een KWF-subsidie ontvangen om hun projecten met organoïden uit te voeren. Jeanine Roodhart wil met de mini-orgaantjes de behandeling van anuskanker verbeteren. Martijn Gloerich gaat onderzoeken welke gedaantewisselingen darmkankercellen ondergaan als ze gaan uitzaaien. En Boudewijn Burgering duikt in een nieuwe techniek om resistentie tegen kankermedicijnen te voorkomen. Hieronder lees je meer over hun projecten.
Lees hier het volledige artikel.