Nieuw proefbevolkingsonderzoek borstkanker

Kunnen we borstkanker eerder opsporen bij vrouwen met zeer dicht borstweefsel als ze ook een contrastmammografie (CEM) of verkorte MRI-scan krijgen bij het bevolkingsonderzoek? UMC Utrecht gaat een groot proefbevolkingsonderzoek leiden waarbij die vraag centraal staat.

De Gezondheidsraad heeft gisteren het ministerie van VWS geadviseerd om het UMC Utrecht een vergunning te geven om zo snel mogelijk te beginnen met dit nieuwe proefbevolkingsonderzoek (DENSE-2).

Zeer dicht borstweefsel
Elke twee tot drie jaar krijgen Nederlandse vrouwen tussen 50 en 75 jaar oud een oproep voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Ze krijgen dan een mammografie om borstkanker vroegtijdig op te kunnen sporen.

Bij zo’n 8 procent van deze vrouwen is een mammografie niet toereikend omdat ze zogeheten dense (‘zeer dichte’) borsten hebben. Dat betekent dat het grootste deel van hun borsten uit melkklieren en bindweefsel bestaat en dat zij minder vetweefsel in hun borsten hebben. Daardoor zijn tumoren minder goed zichtbaar op een mammografie. Dat is een groot probleem omdat vrouwen met zeer dicht borstweefsel een grotere kans op borstkanker hebben dan vrouwen met veel vetweefsel in hun borsten.

Lees hier het volledige artikel.