Ze is een van de drie zogeheten Junior Talents die een toekenning heeft gekregen voor haar onderzoek naar vitamine K bij artrose. Junior of niet, dr. Cindy Boer heeft met haar 34 jaar al behoorlijk wat wetenschappelijke meters gemaakt. Ze studeerde biologie, werkte vervolgens op het gebied van de kankergeneeskunde en heeft zich inmiddels bekwaamd in de genetica van artrose.
De onderzoeker op de afdeling interne geneeskunde van het Erasmus MC vertelt enthousiast en vakkundig over haar werk en nieuwste project voor ReumaNederland.
De rol van vitamine K in je lichaam
Wat heeft vitamine K precies te maken met onze gewrichten? En met artrose? Vitamine K is nodig voor de bloedstolling. Maar ook voor een goede botstofwisseling en het gezond houden van de vaten. Hoe werkt dat precies? Welke rol speelt de vitamine hierin? In het kort: vitamine K helpt om verkalking tegen te gaan.
Om dit verhaal goed uit te leggen moeten we eerst even wat dieper in de kraakbeencellen kijken, vertelt Cindy Boer. En wel op het niveau van onze genen. We zoomen nog een heel klein beetje verder in: naar een bepaald gen dat de code bevat voor een eiwit. Het zogeheten MGP-eiwit (die afkorting staat voor Matrix Gla Protein).
Lees hier het volledige artikel.