Een nieuw groot Europees onderzoek (MDS-RIGHT) moet duidelijkheid gaan brengen in het ontstaan van verstoorde bloedaanmaak bij ouderen en de optimale behandeling daarvan. Het project wordt uitgevoerd in 17 landen en gecoördineerd door onderzoekers van het Radboudumc. De Europese Unie subsidieert het project met 6 miljoen euro vanuit het Horizon 2020 programma.
Een van de meest voorkomende vormen van bloedkanker bij mensen boven de 60 is het myelodysplastisch syndroom (MDS). Deze ziekte ontstaat door genetische schade in de stamcellen die voor de bloedaanmaak zorgen. Hierdoor vormen zich onvoldoende functionele bloedcellen. Dit leidt tot problemen als bloedarmoede , bloedingsneiging en infecties. Na verloop van tijd kan MDS overgaan in een ernstige vorm van acute leukemie.
Naast MDS komen problemen met de bloedaanmaak door andere oorzaken ook vaak voor bij ouderen. Ongeveer een derde van mensen ouder dan 80 jaar heeft bloedarmoede. Vaak is de oorzaak onbekend en wordt deze bloedarmoede toegeschreven aan een normaal verouderingsproces. Recent onderzoek suggereert echter dat veel mensen met deze zogenaamde ouderdomsbloedarmoede genetische afwijkingen hebben in de bloedstamcellen. Deze personen zouden eigenlijk gediagnosticeerd en behandeld moeten worden als MDS-patiënten. Hoewel er verschillende behandelingen voor MDS zijn, is nog niet duidelijk welke behandeling het beste is.
Lees hier het volledige artikel.