Wetenschappers van de universiteit van Nottingham in Groot-Brittannië hebben een molecuul ontwikkeld dat goed blijkt te werken bij het bestrijden van de pijn bij artrose. De nieuw ontwikkelde stof beïnvloedt een receptor die specifiek samenhangt met de pijn bij artrose. Receptoren zijn cellen in een zenuw die signalen ontvangen en doorgeven, in dit geval pijn.Volgens de wetenschappers is het ontwikkelde molecuul, JWH133 genoemd, een mogelijke pijnstiller bij artrose. Bij artrose gaat het kraakbeen van de gewrichten in kwaliteit achteruit. Pijn in de gewrichten en beperkingen bij het bewegen zijn het gevolg.
Britse zusterorganisatie van het Reumafonds
De Britse zusterorganisatie van het Reumafonds, Arthritis Research UK (AR UK), is betrokken bij het onderzoek. Professor Alan Silman, hoofd Onderzoek van AR UK, is blij met de vondst: ‘Er zijn miljoenen mensen die leven met vaak ernstige en slopende pijn die met artrose gepaard gaat. Betere pijnstillers zijn dus noodzakelijk.’ Artrose wordt nu vaak behandeld door een combinatie van pijnstilling, oefentherapie en soms gewichtsvermindering. In het uiterste geval wordt een gewricht vervangen door een kunstgewricht.
Mogelijk ook ontstekingsremmend effect
Het molecuul dat de Britse onderzoekers hebben ontwikkeld, heeft mogelijk ook een ontstekingsremmend effect. De stof grijpt in op de zogeheten cannabis-receptor 2, een specifiek type zenuwcel. De onderzoekers benadrukken dat het molecuul volledig in het laboratorium wordt gemaakt en dat het onderzoek geen aanleiding geeft tot het gebruiken van natuurlijke cannabis. Wel is er nu sterk bewijs dat er verder gewerkt kan worden aan deze vorm van pijnstilling bij artrose.
Over artrose
In Nederland hebben ongeveer 1,1 miljoen mensen een vorm van artrose. De meest bekende vormen zijn heup- en knieartrose. Ook het Reumafonds geeft voorlichting over artrose en financiert veel artroseonderzoek. Bekijk al onze informatie over artrose.
Bron: Reumafonds