Hoewel tuberculose nog steeds tot de meest ingrijpende en dodelijke infectieziekten behoort hebben onderzoekers van VU en VUmc aangetoond dat deze bacterie zichzelf eigenlijk nog beperkt in zijn virulentie (=ziekmakend vermogen).
De tuberculosebacterie heeft namelijk een groot aantal verschillende eiwitten op het oppervlak die de schade aan de gastheer beperken. Kennelijk is de bacterie gebaat bij een milde virulentie. Alarmerend is dat wereldwijd nu nieuwe tuberculosebacteriestammen verspreid worden die, door een enkele mutatie, al deze eiwitten niet meer produceren en daardoor hypervirulent geworden zijn. Deze verandering maakt de strijd tegen de tuberculosebacterie alleen nog maar urgenter.
De bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Microbiology en zijn het resultaat van een internationale samenwerking tussen onderzoeksgroepen uit vijf landen verdeeld over vier continenten, te weten Nederland, Zuid-Afrika, Frankrijk, Mexico en Saoedi-Arabië die werd geleid door professor Wilbert Bitter.
Lees hier het volledige artikel.