Hoe geef je een patiënt met baarmoederhalskanker de best passende behandeling? Apparatuur zoals de Geneva applicator biedt een antwoord op die vraag. Als eerste medisch centrum in Europa gebruikt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) dit nieuwe instrument voor inwendige bestraling.
Radiotherapeut-oncoloog Laura Velema en klinisch fysicus Ellen Kerkhof vertellen waarom en hoe dat gebeurt.
Laura Velema behandelt in het LUMC vrouwen met baarmoederhalskanker. Zij is als radiotherapeut-oncoloog gespecialiseerd in de behandeling van gynaecologische tumoren. “Soms is de tumor te groot om te opereren. In dat geval kiezen we vaak voor chemoradiatie als hoofdbehandeling. Dat is bestraling in combinatie met chemotherapie. Daarna volgen vier inwendige bestralingen met behulp van een applicator.”
Heel gerichte en effectieve behandeling
Velema legt uit dat applicatoren bestaan uit holle buisjes die aan elkaar bevestigd worden. “Onder narcose passen we de buisjes om te zien welke het beste aansluiten bij de baarmoeder en de vagina van de patiënt. Daarna worden ze in elkaar geklikt. Eerst maken we scans om te zien wat en waar we gaan bestralen. Vervolgens worden de buisjes geladen met de radioactieve bron die de straling afgeeft. Dit is een heel lokale, gerichte en daardoor heel effectieve boost-behandeling om tumorrestanten te doden, met goede kansen op herstel van de patiënt”, zegt Velema.
Lees hier het volledige artikel.