Dit bevordert een open gesprek over kwaliteit van bestaan en samenwerking.
Een krachtige alliantie van diverse partijen heeft het Generiek Kompas “Samen werken aan kwaliteit van bestaan” ontwikkeld. Dit Kompas voor ouderenzorg is gericht op het optimaliseren van het leven van individuen in verschillende zorgfases.
Het Zorginstituut toetst het Kompas. Het is de verwachting dat het Generiek Kompas per 1 januari 2024 in werking kan treden.
Het nieuw Generiek Kompas genaamd “Samen werken aan kwaliteit van bestaan” is gemaakt door samenwerkende partijen vanuit drie clusters met elk hun eigen perspectief.
1) Mens, burger, cliënt, patiënt, mantelzorg
2) Aanbieders en professionals
3) Financiers
Kwaliteit van bestaan
In het Kompas is beschreven dat behoud van de eigen regie belangrijk is voor kwaliteit van bestaan, waardoor individuen in staat zijn hun leven te leiden volgens hun persoonlijke voorkeuren. Het benadrukt het voorkomen van een grotere zorgvraag door te kijken naar de mogelijkheden die mensen zelf en samen kunnen benutten. Hierbij wordt expliciet ruimte gecreëerd voor het nemen van eigen beslissingen en het uitoefenen van eigen regie over het leven. Daarbij worden de meest kwetsbaren niet vergeten.
Lees hier het volledige artikel.