Nieuw experiment voor bekostiging wijkverpleging

De Nederlandse Zorgautoriteit adviseert de minister van VWS een breed experiment mogelijk te maken om de nieuwe bekostiging van de wijkverpleging verder uit te werken. Zo kunnen aanbieders van wijkverpleging en zorgverzekeraars meer ervaring op doen met het maken van afspraken op basis van cliëntprofielen.

Deze profielen geven inzicht in de hoeveelheid zorg die mensen nodig hebben. Zorgprofessionals, zorgaanbieders, zorgverzekeraars, V&VN en de Patiëntenfederatie hebben een bijdrage geleverd aan de totstandkoming van het advies. Samen kunnen we de cliëntprofielen verfijnen en verbeteren. Daarnaast krijgt regionale samenwerking en de coördinatie van zorg een plek in de nieuwe bekostiging.

Systeemfuncties
De wijkverpleegkundige is de spil in de zorg in de wijk. Naast de zorg neemt zij vaak de organisatie en coördinatie van zorg tussen verschillende organisaties zoals de gemeente, de huisarts en het ziekenhuis op zich. Dit kost tijd. Daarom maken we nieuwe prestaties die meer ruimte geven voor vergoeding van deze functies. Een voorbeeld is het beschikbaar houden van zorg in de nacht, de zogenoemde onplanbare nachtzorg. Zo willen we samenwerking in de regio bevorderen. Hiervoor geldt wel een contractplicht met een zorgverzekeraar om goede afspraken te kunnen maken over de inzet van deze prestaties. Het beroep op wijkverpleging wordt steeds groter, terwijl het personeelstekort steeds verder oploopt. Dat betekent dat we moeten inzetten op het voorkomen van (meer) zorg, zelfredzaamheid en innovatie. Dit is onze inzet voor de nieuwe bekostiging.

Lees hier het volledige artikel.