Nieuw diabetesmedicijn beschermt mogelijk ook de nieren

Een nieuw type medicatie bij diabetes type 2 verlaagt niet alleen de bloedsuiker, maar helpt ook bij het beschermen van de nieren.

Dat concludeert een onderzoeksgroep onder leiding van klinisch farmacoloog Hiddo Lambers Heerspink van het UMCG. De resultaten van het onderzoek werden  afgelopen vrijdag online gepubliceerd in Journal of the America Society of Nephrology (JASN).
Bij patiënten met diabetes type 2 treden door een hoge bloedsuiker allerlei gezondheidsproblemen op, waaronder hoge bloeddruk, toename in gewicht en nierschade. Daarom wordt gezocht naar medicijnen die de bloedsuiker verlagen. Tot nu toe wordt hiervoor meestal metformine voorgeschreven, met als tweede keus een sulfonylureum derivaat zoals glimepiride of gliclazide, dat insulineafgifte in de alvleesklier stimuleert. Inmiddels is er een nieuw middel ontwikkeld, canagliflozine. Dit middel remt de natrium-glucose cotransporter 2 (SGLT2) in de nieren, maar de effecten ervan op de nierfunctie waren nooit goed onderzocht.
1450 patiënten, twee jaar lang
Daarom vergeleek Heerspink de effecten van deze twee medicijnen met elkaar op gewicht, bloedsuikerspiegel en nierfunctie. Hiervoor gebruikte hij data van 1450 patiënten met diabetes type 2 uit 19 landen, die allen metformine ontvingen, het huidige standaardmiddel bij diabetes type 2. Een deel van hen kreeg naast metformine ook glimepiride, een deel kreeg naast metformine ook canagliflozine 100 mg of canagliflozine 300 mg. Deze patiënten werden gedurende twee jaar regelmatig gecontroleerd op gewicht, bloedsuikerspiegel en nierfunctie.
Lees hier het volledige artikel.