Geneesmiddelen die het eiwit amyloïde in de hersenen opruimen om zo de ziekte van Alzheimer iets te vertragen, zijn niet geschikt voor de meeste patiënten. Dat blijkt uit de ERGO-studie van het Erasmus MC in de Rotterdamse wijk Ommoord. Wetenschappelijk gezien spreken onderzoekers wel van een hoopvolle ontwikkeling.
De wetenschappers van het Erasmus MC namen drie onderzoeken naar de effecten van monoklonale antilichamen tegen amyloïde onder de loep. Het gaat om de geneesmiddelen aducanumab, lecanemab en donanemab. De onderzoekers bekeken welke deelnemers van het Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek (ERGO) in aanmerking zouden komen voor de alzheimergeneesmiddelen. De conclusie is dat dit minder dan 15 procent is van de 968 deelnemers met geringe geheugenproblemen en vroege dementie. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het European Journal of Epidemiology.
Strenge voorwaarden
‘Bewijs dat de geneesmiddelen effectief en veilig zijn bij de rest van de patiënten met geringe geheugenproblemen en beginnende dementie ontbreekt’, vertellen promovendus Jacqueline Claus en arts-epidemioloog Frank Wolters van het Erasmus MC. Dat komt doordat er strenge voorwaarden zijn gesteld voor deelname aan de onderzoeken naar de alzheimergeneesmiddelen. Hierdoor waren bijvoorbeeld patiënten met hart- en vaatziekten niet goed vertegenwoordigd.
Lees hier het volledige artikel.