“Ik wist niet dat acne zulke grote psychische gevolgen kan hebben”.
Bijna 10% van de wereldbevolking heeft last van acne vulgaris. Abdoel El Ghalbzouri wil met zijn onderzoeksteam een 3D-huidmodel maken dat acne vulgaris nabootst. “Op dat huidmodel kunnen we geneesmiddelen testen. Er is namelijk een dringende behoefte aan nieuwe oplossingen om acne te behandelen.”
Voor dit onderzoek sprak El Ghalbzouri, hoofdonderzoeker bij de afdeling Dermatologie van het LUMC, met mensen met ernstige acne. Uit die gesprekken bleek dat acne veel meer is dan een cosmetisch probleem. Mensen met acne worden overal aangekeken. Ze gaan niet naar school omdat ze niet gezien willen worden. Of gebruiken allerlei camouflageproducten die het probleem alleen maar erger maken.
Huidbacteriën resistent voor antibioticazalf
Wereldwijd zijn er meer dan 680 miljoen patiënten die lijden aan acne. De laatst ontwikkelde medicijnen voor deze groep mensen zijn alweer dertig jaar oud. Een van de behandelmethoden is antibioticazalf om bepaalde bacteriën op de huid te doden. Het probleem is dat er bij nieuwe antibiotica steeds gewenning optreedt: de bacteriën op de huid worden resistent en dan werkt het medicijn niet meer.
Lees hier het volledige artikel.