Niet bakken, maar smeren: hoe werken zelfbruinende druppels?

Misschien heb je de influencers op sociale media wel in de weer gezien met hun potjes zelfbruinende druppels (self tan drops) tijdens hun dagelijkse huidverzorgingsroutine. Maar wat vindt je huid eigenlijk van een bruin kleurtje uit een flesje?
Als je huid kon kiezen, zou die absoluut voor een zelfbruiner gaan. Dat is veel gezonder dan bakken in de zon zonder bescherming. Dat laatste geeft namelijk een groot risico op huidkanker.

De meeste zelfbruiners hebben dihydroxyaceton (DHA) als werkend stofje, legt onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie Jetske Ultee uit. Dat is een suiker die kan reageren op de eiwitten in dode huidcellen. Tijdens dat chemische proces ontstaat een bruining, net zoals bij geroosterd brood en gebakken vlees. De kleur die je huid uiteindelijk krijgt, hangt af van de concentratie DHA. Hoe meer DHA in het product, hoe donkerder het resultaat.

DHA reageert onmiddellijk als het in contact komt met het buitenste laagje van je huid, waar de dode huidcellen zitten, en komt niet in de diepere huidlagen. Dode huidcellen liggen altijd op je huid, hoe ruig je ook tekeergaat met je scrubzout of -handschoen, legt dermatoloog Marjolein Leenarts uit.

Lees hier het volledige artikel.