Is het wel zo goed voor ons mentale welzijn om dagelijks tijd door te brengen op platformen die ook negatieve sociale vergelijking in de hand werken? Nou, soms wel! Philippe Verduyn, universitair hoofddocent bij de Faculty of Psychology and Neuroscience van de Maastricht University, doet al tien jaar onderzoek naar de impact van sociale media op ons welzijn.
Zijn belangrijkste conclusie? Je kunt niet stellen dat sociale media alleen maar “goed” of “fout” zijn. Hoe dat zit, legt hij graag uit. Ook deelt hij vier tips waarmee je voorkomt dat jij je slechter voelt door sociale media.
De positieve aspecten van sociale media
In de media is veel aandacht voor de mogelijke negatieve gevolgen van sociale media, met name onder jongeren. Verduyn snapt die zorgen wel. Toch gelooft hij niet dat de populariteit van platformen als Instagram en TikTok één en al zorgwekkend is. Sterker nog, hij ziet ook de positieve kanten van sociale-media-platformen in.
“Je kunt via sociale media de interactie aangaan met mensen die je anders misschien niet tegen het lijf was gelopen. Het kan ontspannend zijn als je leuke of grappige content tegenkomt. Daarnaast kunnen mensen via sociale media steun vinden of herkenbaarheid vinden in gebruikers die dezelfde struggles hebben.”
Lees hier het volledige artikel.