Van 22 tot en met 26 september 2014 staat de Week tegen Pesten in het teken van pesten op scholen en pesten door kinderen onderling.
Korrelatie vindt dit een prima initiatief, maar wil graag ook aandacht vragen voor pesten onder volwassenen, en het effect van pesten op de lange termijn.
Niet alleen kinderen pesten
Wie denkt dat pesten alleen onder kinderen en jongeren voorkomt heeft het mis. Ook onder volwassenen wordt gepest, al komt dat niet altijd tot uiting door schelden, duwen en trekken. Pesten kan ook bij volwassenen ernstige gevolgen hebben. Vaak gebeurt pesten in groepsverband en grijpen omstanders niet of nauwelijks in, waardoor degene die gepest wordt geen enkele steun ervaart.
Pesten op het werk
Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar pesten op het werk, zoals de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden. Uit dit onderzoek uit 2013 blijkt dat 7,1% van de werknemers in Nederland gepest wordt door collega’s of leidinggevenden. 6% van de werknemers wordt gepest door externen. Het gaat in totaal om ongeveer 793.000 mensen. Mannen worden vaker gepest dan vrouwen (8% tegen 6,1%).
Hoewel ook volwassenen worden gepest om hun uiterlijk of ‘afwijkende’ gedrag, behelst pesten op het werk meer. Het kan gaan om (seksuele) intimidatie, het sturen van hatelijke e-mails of het buitensluiten van een collega, bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat hij of zij ontslag neemt. Dit komt in tijden van crisis vaker voor, omdat mensen dan bang zijn hun baan te verliezen. Sommigen proberen dan collega’s ‘eruit te werken’.
Soms heeft het pesten weinig met het slachtoffer te maken en is het een uitlaatklep voor frustraties binnen een groep. In werksituaties komt pesten vaker voor als er veel competitie en kliekvorming is.
Pesten op het werk wordt vaak onderschat. Maar wist u dat het een van de voornaamste redenen is waarom mensen ontslag nemen of zich (vaak voor langere tijd) ziek melden?
Lees hier het volledige artikel.