Het is tijd dat er in kringen van zorgverleners meer aandacht komt voor nevenbevindingen en hun mogelijke consequenties. Dit schrijft de Gezondheidsraad in een signalerend advies aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Door de ontwikkelingen op het gebied van beeldvormende technieken en de genetica vinden artsen steeds vaker gezondheidsproblemen bij patiënten die los staan van de directe hulpvraag. Als het een gezondheidsprobleem is waar niets aan kan worden gedaan, kan dat het leven van de patiënt ernstig belasten.
Bij diagnostisch onderzoek doen zich steeds vaker bevindingen voor die geen verband houden met de directe hulpvraag of klachten van een patiënt. Dat komt vooral door voortgaande vernieuwingen op het terrein van de beeldvormende technieken en het genetisch onderzoek. Er kan veel meer worden gevonden dan waarnaar primair gezocht wordt. Zulke nevenbevindingen plaatsen arts en patiënt in toenemende mate voor lastige afwegingen.
Voor- en nadelen van nevenbevindingen
Nevenbevindingen kunnen voor- en nadelen hebben. Als een zo gevonden gezondheidsprobleem zich goed laat behandelen, kan een patiënt baat hebben bij die vondst. Dat ligt echter anders als de betekenis van een nevenbevinding onduidelijk is of als een probleem aan het licht komt waar medisch weinig of niets aan kan worden gedaan. Met dit alles rijst de vraag welke bevindingen wel of juist niet aan de patiënt moeten worden meegedeeld.
Lees hier het volledige artikel.