Niet meer uit je woorden kunnen komen, je spullen kwijtraken en vergeten waar je hebt afgesproken. In Nederland hebben bijna driehonderdduizend mensen dementie. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer.
Op Wereld Alzheimer Dag wordt vandaag extra stilgestaan bij de impact van deze hersenziekte. ,,Gemiddeld is de levensverwachting acht tot tien jaar.” Hoe herken je het en hoe verklein je de kans dat je het krijgt?
,,Alzheimer is een hersenziekte die ervoor zorgt dat meerdere hersenfuncties geleidelijk verloren gaan, waardoor je niet meer zelfstandig kunt functioneren en uiteindelijk overlijdt aan de gevolgen hiervan’’, legt Yolande Pijnenburg, neuroloog bij Amsterdam UMC en medisch directeur van Alzheimercentrum Amsterdam. In Nederland lijden naar schatting 196.000 mensen aan alzheimer.
,,Gemiddeld is de levensverwachting bij alzheimer 8 tot 10 jaar. Eigenlijk is alzheimer geen vorm van dementie, maar een oorzaak van dementie. Alzheimer begint meestal in de hippocampus, het hersengebied dat verantwoordelijk is voor je geheugen. Hier sla je bijvoorbeeld nieuwe herinneringen in op. Daarna breidt het zich uit naar andere delen van de hersenen.’’
Lees hier het volledige artikel.