Het beeld dat alzheimer een ziekte is die niet is te genezen, is achterhaald, zegt de Amerikaanse universitair docent neurologie en onderzoeker Dale Bredesen. Van hem verscheen onlangs het boek Het einde van Alzheimer in Nederlandse vertaling. Volgens hem kan de ziekte worden voorkomen én in sommige gevallen zelfs worden teruggedraaid.
Tien vragen aan Bredesen.
Wat is Alzheimer precies?
“Alzheimer wordt gezien als een ziekte die ontstaat door de opeenhoping van kleverige plaque in het brein, gemaakt van een eiwitfragment dat bèta-amyloïd heet. Die stof tast de synapsen, de verbindingen tussen de hersencellen, aan. Met cognitieve achteruitgang als gevolg.”
U zegt ‘wordt gezien’? Ziet u dat anders?
“Dat er plaque ontstaat staat buiten kijf. Alleen hebben we ons nooit voldoende afgevraagd waarom die plaque ontstaat. Onderzoek richtte zich altijd op het verwijderen ervan. Als we het amyloïd aanpakken, kunnen we Alzheimer stoppen, was de gedachte. Maar tot nog toe heeft geen enkel onderzoek dat de amyloïdhypothese volgde, geleid tot een effectief middel tegen de ziekte van Alzheimer.”
Lees hier het volledige artikel.