Voedingsbehoeften verschillen per persoon en per situatie. Zo is op de ICU de fase van opname belangrijk voor de optimale hoeveelheid eiwit. Steeds vaker wordt blended diet ingezet als meer pure en persoonlijk afgestemde sondevoeding. En hoe neem je de ziekenhuispatiënt mee in de transitie naar meer plantaardige en duurzame voeding?
Deze onderwerpen kwamen onder meer aan bod tijdens het 17e Nationale Voedingscongres van 13 maart in Ede.
Er is geen “one size fits all”
‘Als je iemand langdurig te weinig energie en eiwitten geeft, verlies hij onnodig veel spiermassa’, vertelde prof. dr. Arthur van Zanten (intensivist Gelderse Vallei, Ede). Onderzoek toont dat het verlies van functionele spiermassa bij patiënten op de ICU kan oplopen tot 1 kg per dag. Het kost patiënten soms jaren om dat te herstellen met training en eiwitrijke voeding. Maar teveel eiwit en energie voeden kan ook ernstige gevolgen hebben.
‘Is 1,3 g/kg/dag de optimale hoeveelheid eiwit op de ICU?’ vroeg Van Zanten het publiek. ‘Er is geen “one size fits all” voor de dosering van eiwit’, antwoorde hij. ‘Bij eenzelfde lichaamslengte kan de ene persoon van 108 kg ernstig overgewicht hebben, terwijl de andere persoon van 108 kg een bodybuilder is. En ook bij mannen en vrouwen is er natuurlijk een verschil in spiermassa. Eiwitbehoefte kan daarom het beste afgestemd worden afstemmen op de vetvrije massa,’ aldus Van Zanten.
Lees hier het volledige artikel.