Rozemarijn houdt je nieren gezond, salie verbetert je cholesterolwaardes, basilicum bevat grote hoeveelheden antioxidanten: online vind je veel gezondheidsclaims over kruiden. Zijn ze inderdaad zo gezond?
Kruiden passen zeker in een gezond eetpatroon, vertelt Iris Groenenberg, expert op het gebied van voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum. “Kruiden zijn een gezond alternatief voor zout. Maar het is niet zo dat kruiden noodzakelijk zijn voor een gezond dieet, zoals groente en fruit dat zijn. Normaal gesproken eet je kruiden in zulke kleine hoeveelheden dat ze niet bijdragen aan de inname van essentiële voedingsstoffen.”
Die mening deelt Nancy te Hoven, diëtist en eigenaar van diëtistenpraktijk FoodRebel. “De gezondheidsclaims rondom kruiden zijn vaak gebaseerd op hoeveelheden van 100 gram. Maar wie gaat er nu dagelijks 100 gram basilicum eten? Uit die paar blaadjes die je door je eten doet haal je weinig extra voedingsstoffen.”
“Neem in ieder geval nooit preparaten met efedra of kava kava. Die zijn zeer schadelijk voor de gezondheid.”
Lees hier het volledige artikel.