Ieder jaar sterven 33.000 mensen in Europa door een zogeheten superbacterie die resistent is tegen meerdere soorten antibiotica.
Het Europese Centrum voor Ziektepreventie en Controle (ECDC) meldt dat de ziektes die mensen door de bacteriën krijgen vergelijkbaar zijn met de griep, tbc en hiv samen. Nederlandse hoogleraar en mede-auteur van het onderzoek Mirjam Kretzschmar noemt de opmars van de superbacteriën ‘zorgwekkend’.
Het baart Mirjam Kretzschmar, hoogleraar Dynamiek van Infectieziekten in het UMC Utrecht zorgen dat 39 procent van de ziektelast wordt veroorzaakt door infecties met bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica die ingezet worden als laatste redmiddel, als de rest niet werkt. ,,Dit is zorgwekkend omdat deze antibiotica de laatste beschikbare behandelingsopties zijn wanneer meer gangbare antibiotica niet hebben gewerkt’’, licht de Utrechtse prof toe. Het is volgens haar dan ‘uiterst moeilijk of zelfs onmogelijk om infecties te behandelen’. Dat betekent dat sommige infecties überhaupt niet meer behandeld kunnen worden.
Lees hier het volledige artikel.