In de media is er voortdurend aandacht voor transgender personen en hun behandeling. In de actuele discussie over de medische behandeling van adolescenten speelt de door Amsterdam UMC (voorheen VUmc) ontwikkelde ‘Dutch Approach’ een prominente rol. Wat houdt deze benadering nu eigenlijk in?
Kinderpsychiater Annelou de Vries: “De Dutch Approach is een multidisciplinaire aanpak met een mogelijkheid voor jongeren om al vóór het 18de jaar te starten met een medische behandeling. Dan hoeven zij niet te wachten totdat hun lichaam is ontwikkeld tot het geslacht waarbij zij zich niet goed voelen.”
Transgender personen hebben het gevoel dat hun geboortegeslacht niet overeenkomt met de gender dat zij ervaren en willen uiten, dat wordt ook wel genderdysforie genoemd. De Nederlandse aanpak van genderdysforie, de zogeheten Dutch Approach, is 20 jaar geleden ontwikkeld en al jaren internationaal in richtlijnen erkend. Deze benadering combineert medische, psychologische en sociale elementen om individuen te ondersteunen bij het verkennen en uiten van hun genderidentiteit op een manier die het best bij hen past.
Lees hier het volledige artikel.