Informatie op websites zorgverzekeraars is duidelijk. De informatie op de websites van zorgverzekeraars is grotendeels op orde, constateert de Nederlandse Zorgautoriteit na een check van de beschikbare informatie. De zorgautoriteit lette bij de controle dit jaar extra op de informatie over de vergoedingen en een overzicht van zorgaanbieders waar een contract mee is. Er zijn nog een paar verbeterpunten die een aantal verzekeraars moet aanpassen.
De verschillen tussen de zorgpolissen wordt groter. Verzekerden krijgen zo de mogelijkheid om het zorgpakket te kiezen dat bij hen past. Om dat te kunnen doen, is het wel nodig dat de informatie over de inhoud van het zorgpakket glashelder is op de websites van zorgverzekeraars. De zorgautoriteit lette dit jaar dan ook extra op de beschikbare overzichten van zorgaanbieders waar een contract mee is, overzichten van de vergoedingen per zorgsoort en informatie over het eigen risico. Alle websites bevatten een ‘zorgzoeker’ of een knop ‘zoek een zorgverlener’. Daarachter kunnen consumenten zien met welke zorgaanbieders een contract is. Ook heeft iedere website een link naar een vergoedingenoverzicht, waarin per zorgsoort de hoogte van de vergoeding staat, in percentages of maximumbedragen. Op deze manier kan de consument makkelijk zien wat wel of niet vergoed wordt.
De NZa constateerde nog enkele verbeterpunten voor de informatie op de websites van verzekeraars. Zo staat bijvoorbeeld nog niet op alle websites goed aangegeven welke geneesmiddelen vergoed worden als het preferente middel niet leverbaar is. En bij het overzicht van de vergoedingen staat bijvoorbeeld wel genoemd dat er sprake is van een wettelijke eigen bijdrage voor bepaalde zorg (zoals Kraamzorg), maar niet altijd hoe hoog die wettelijke eigen bijdrage dan precies is. De NZa informeert de zorgverzekeraars in de komende dagen om deze informatie snel toe te voegen, zodat de websites nog voor het einde van de overstapperiode voldoen aan alle regels voor de informatieverstrekking.
De NZa toetste de websites van verzekeraars op duidelijke informatie. Daarnaast is het ook belangrijk dat zorgverzekeraars hun verzekerden desgevraagd duidelijke informatie geven over hun zorgkosten. Ook de zorgnota zelf moet meer informatie gaan bevatten in 2014, zodat patiënten en verzekeraars de rekeningen beter kunnen controleren. Daarnaast moeten zorgaanbieders, zoals het ziekenhuis of de huisarts, voorafgaand aan de behandelingen duidelijk aangeven of er mogelijk kosten voor de patiënt aan verbonden kunnen zijn.
Bron: Nederlandse Zorgautoriteit