Een man met kapotte beademingsapparatuur in Iran, een meisje tussen de beren in Japan, een sjamaan met een hotelschuld in Colombia… Nederlanders op reis werkten zich ook deze zomer weer in de nesten.
Problemen
Kom je er met lokale autoriteiten niet uit en bieden andere organisaties ook geen soelaas, dán is er altijd nog de 24 uurshulplijn van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zo’n duizend keer per jaar komen zware hulpvragen binnen. Vaak hilarisch, soms ook tragisch. ,,Maar wie ook belt en wat het verhaal ook is, we nemen iedereen serieus”, zegt Tessa Martens van BuZa, de centrale schakel bij de hulplijn. ,,Want voor die persoon is het op dat moment een ernstig verhaal. Wij luisteren, geven advies en vooral: vertellen wat iemand te wachten staat.”
Hoe uiteenlopend de hulpvragen zijn, blijkt uit zeven opmerkelijke voorbeelden van deze zomer.
Sjamaan
In de categorie bizar valt het verhaal van de Nederlander Taita Indiga. Dat is niet zijn echte naam, maar de naam die hij draagt sinds hij zich in Colombia tot sjamaan liet opleiden. Nadat hij zijn opleiding had afgerond, verbrandde hij zijn paspoort. De paspoortverbranding én een hotelschuld van 1.000 euro brachten hem in de problemen. Omdat Taita per se Taita genoemd wil worden, accepteerde hij geen nieuw paspoort. Nadat medewerkers van de ambassade op hem hadden ingesproken en zijn familie zich bereid had verklaard geld te lenen, kon de nieuwbakken sjamaan terug naar Nederland. Martens: ,,Er is hier hulp voor hem.”
Lees hier het volledige artikel.