Met een ingenieuze aanpak zetten onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam een nadeel bij de behandeling van melanoom om in een voordeel. Als kankercellen resistent worden tegen een bepaald medicijn, dus ongevoelig voor de werking ervan, ontstaat er tegelijkertijd een zwakke plek in die cellen.
Kankeronderzoeker René Bernards en zijn onderzoeksgroep hebben een manier ontdekt om juist die zwakke plek te gebruiken om resistente melanomen te doden. Melanoom is kanker van de pigmentcellen in de huid.
Vorige week publiceerden Bernards en collega’s over hun studie in het belangrijke tijdschrift Cell. Die publicatie bevat zowel een beschrijving van het onderzoek met melanoomcellen in het lab, als in muizen, als de resultaten van een klein onderzoek waaraan zes patiënten deelnamen. En dat laatste is bijzonder.
“Het is uniek dat een klinische trial al onderdeel is van een fundamenteel wetenschappelijke publicatie”, zegt René Bernards. “Dit is zoals we het steeds vaker willen doen.” Bernards heeft een Europese subsidie van 2,5 miljoen euro gekregen om te onderzoeken of deze aanpak ook werkt bij andere kankersoorten.
Lees hier het volledige artikel.