Nederlanders krijgen het steeds beter op het gebied van werk en vrije tijd. Het besteedbare inkomen stijgt, terwijl de werkloosheid afneemt. In de steden zouden inwoners wel wat meer naar elkaar kunnen omkijken.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meet jaarlijks de kwaliteit van leven onder Nederlanders in verschillende gemeenten. Daarvoor kijken onderzoekers naar facetten als gezondheid, milieu, wonen en geld. Bijna overal in Nederland gaat het dit jaar beter met deze brede welvaart.
Het doorsnee inkomen van mensen stijgt en er zijn steeds meer mensen met een diploma havo, vwo, mbo niveau 2 of hoger. De werkloosheid neemt ondertussen af. Verder groeien de vermogens van huishoudens.
Maar dat is niet het hele verhaal. “In de meeste gemeenten groeit de afstand tot voorzieningen en in veel gemeenten groeit het percentage met problematische geregistreerde schulden”, schrijft het CBS.
Stedelingen hebben minder contact
Verder zijn er sterke verschillen tussen de soorten regio’s. In de steden is het niet altijd even gezellig. “Mensen hebben minder vaak contact met familie, vrienden of buren, er is een afname van vrijwilligerswerk en van tevredenheid met het sociale leven.”
Lees hier het volledige artikel.