In januari 2016 ging het flink mis in Frankrijk. Tijdens een onderzoek naar een nieuw medicijn overleed een proefpersoon. Nog twee proefpersonen liepen langdurige hersenschade op. Nederlanders ontdekten een mogelijke oorzaak van de fatale bijwerking.
Het experimentele medicijn blijkt een effect te hebben op meerdere eiwitten in de zenuwen, in plaats van op het ene eiwit (FAAH) waar het voor bedoeld is. Er zijn nu sterke aanwijzingen dat er onbedoeld een eiwit is stilgezet, waardoor de zenuwen niet meer functioneerden. Daarnaast kreeg de proefpersoon al een paar dagen 50mg toegediend, terwijl 4mg genoeg zou moeten zijn. Mario van der Stelt, een van de onderzoekers, vertelde hierover bij Nieuws en Co.
Plotseling fataal
Al 84 gezonde vrijwilligers kregen eenmalig het experimentele geneesmiddel, voordat het bij één fataal afliep. “Er waren geen tot nauwelijks bijwerkingen, dus men ging de dosis ophogen”, vertelt Van der Stelt. Er wordt namelijk gezocht naar de maximale dosis die iemand kan verdragen, tot er eerste tekenen van bijwerkingen zijn.
De volgende proefpersonen kregen meer. Eerst tien dagen lang 20mg: weer geen bijwerkingen. Toen 50mg. Op dag vijf ging het ineens goed mis, en vier dagen later was de proefpersoon hersendood. Franse autoriteiten verklaarden dat de dosis te snel werd opgehoogd. Van der Stelt: “Maar het was ook pech. Meestal ontstaan bijwerkingen geleidelijk, afhankelijk van de dosis. In dit geval gold dat helaas niet.”
Lees hier het volledige artikel.