Natura Polis? De eigen bijdrage kan je de kop kosten!

Natura polis kan je de kop kosten!
Verzekeraars vallen ook dit jaar weer over elkaar heen om maar zoveel mogelijk cliënten een zorgverzekering te laten afsluiten. Lokkertjes als: ‘heeft u volgend jaar een bril, fysiotherapie of alternatieve geneeswijze nodig?’ zijn schering en inslag. Daarbij wordt volledig voorbij gegaan aan het meest belangrijke stukje zorg dat in de Basisverzekering wordt aangeboden: psychologische zorg. Intussen volksziekte nummer 1.

Psychologische zorg zou onder de Basisdekking vallen. En menigeen denkt ook dat dat zo is en dat alle kosten worden vergoed. Een lachertje, want dat geldt alleen maar als je de juiste polis hebt gekozen. Zo niet, dan kun je voor grote financiële verrassingen komen te staan! Vrijheid van artsenkeuze? Mooi niet! Verzekeraars betalen alleen alles als je naar een therapeut gaat die een contract bij hen heeft. Geen contract? Dan kun je leeglopen op de hoge eigen bijdrage als je een naturapolis hebt gekozen. Jazeker, naast het verplicht eigen risico.
Hoezo dan? We leggen het uit.

In het algemeen denkt men dat psychologische zorg volledig wordt betaald vanuit de Basisverzekering.
Voorbeeld: als je op 01-01-2019 de ‘Basis Budget’ polis van Zilveren Kruis had afgesloten, psychologische hulp nodig bleek te hebben en naar een therapeut was gegaan die dicht bij jou in de beurt zat en waar jij een klik mee had of goede resultaten over had gehoord, dan had Zilveren Kruis maar 61% van de rekening vergoed. Je had immers gekozen voor een ‘niet gecontracteerde therapeut’! Lekker puh!!
Zo’n rekening kan behoorlijk oplopen. Je betaalt namelijk niet per sessie of per maand, maar per ‘DBC’ (diagnose behandel combinatie), een mandje waarin alle tijd wordt verzameld die met de behandeling te maken heeft. En aan de totaal bestede tijd hangt een (vast) prijskaartje: het NZa tarief.

Lees hier het volledige artikel.