Narcose tegenwoordig veilig

Een narcose: je lichaam werkt door, maar op een laag pitje. Je hersenactiviteit is laag, je kunt je niet bewegen, niet slikken en meestal niet zelf ademhalen. Je krijgt niets mee van wat er in de operatiekamer gebeurt. Toch is een narcose – of algehele anesthesie, zoals de artsen het noemen – tegenwoordig ontzettend veilig.

Tijdens de narcose is een patiënt overgeleverd aan de goede zorgen van het anesthesieteam. Dat zorgt ervoor dat je genoeg zuurstof krijgt, dat je je niet verslikt, dat je niet te veel afkoelt.
De laatste zes uur voor de ingreep mag een patiënt niets eten, de laatste twee uur ook niets drinken. Dat voorkomt dat maaginhoud de longen inloopt, en dat de patiënt moet braken als de anesthesiemiddelen via een infuus worden toegediend en de spieren van de slokdarm slapper worden.
Een anesthesiemedewerker haalt de patiënt vlak voor de ingreep samen met de anesthesioloog op. In de operatiekamer stellen chirurgen, OK-medewerkers, anesthesist en anesthesiemedewerker zich aan de patiënt voor en wordt de operatie besproken. Dan kan de anesthesie beginnen.

Diep slapen
Anesthesie is er in verschillende vormen, leggen anesthesiologen prof. Leon Aarts en prof. Albert Dahan uit. Bij algehele anesthesie slaapt de patiënt diep en wordt hij ook beademd. Bij sedatie slaapt de patiënt lichter. Beademing is dan niet nodig. Toch is de slaap veel dieper dan normaal. Dahan: “Ik kan je niet zomaar wakker schudden.” Bij lokale anesthesie (waar we in dit artikel verder niet op ingaan) blijft de patiënt wakker en wordt de pijn lokaal gestild, bijvoorbeeld met een ruggenprik.
Wie ‘onder zeil’ gaat, krijgt drie verschillende middelen toegediend: een slaapmiddel, pijnstilling (morfine-achtige stoffen) en een spierverslapper. De dosering is afhankelijk van de patiënt en de ingreep. Aarts: “Bij de ene operatie is meer pijnstilling nodig dan bij de andere. Bij sommige ingrepen mag een patiënt absoluut niet bewegen, bijvoorbeeld bij een operatie in het brein of aan het oog. Dan zijn voldoende spierverslappers dus belangrijk.”

Lees hier het volledige artikel.