Nachtverlichting heeft grotere impact op onze gezondheid en op biodiversiteit dan gedacht

Bericht van de Belgische VRT.
Nachtverlichting kan de kans op overgewicht en mentale problemen groter maken. Ook voor de biodiversiteit is de impact van nachtelijke verlichting groter dan gedacht. Dat zeggen het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) en PIH – Kenniscentrum Milieu en Gezondheid in twee literatuurstudies.

Steden en gemeenten moeten tegen 2030 omschakelen naar ledverlichting. Het moment om de juiste keuzes te maken en stil te staan bij invloed van kunstlicht op dieren, planten en mensen. Daarom vroegen de vijf Vlaamse provincies aan het INBO en het PIH – Kenniscentrum om de effecten van nachtelijke verlichting in kaart te brengen. Op basis daarvan willen ze een praktijkgids voor lokale besturen opstellen.

Dat kunstlicht ’s avonds en ’s nachts negatieve gevolgen heeft op onze slaap, is bekend. ’s Avonds stijgt namelijk de hoeveelheid melatonine in ons bloed. Dat wordt aangemaakt als het donker wordt, waardoor ons lichaam weet dat het nacht is, en dus tijd om te gaan slapen. Melatonine wordt ook het slaaphormoon genoemd. ’s Nachts zorgt melatonine voor een goede nachtrust en herstelprocessen in het lichaam. Licht, en zeker blauw licht, verstoort de aanmaak van melatonine.

Lees hier het volledige artikel.