Nachtdienst verhoogt risico borstkanker

Langdurige verstoring van het dag-en-nachtritme verhoogt de kans op borstkanker en leidt bovendien tot gewichtstoename. Dit blijkt uit een studie van het Erasmus MC en RIVM.

Jetlag
Het is voor het eerst dat onderzoekers een oorzakelijk verband leggen tussen langdurige verstoring van het dag-en-nachtritme, zoals door regelmatig ploegendienstwerk en veelvuldige jetlag, en het ontstaan van borstkanker bij vrouwen en andere gezondheidsproblemen.

Verband leggen
De laatste jaren komen er vanuit epidemiologische studies steeds meer aanwijzingen dat langdurig werken in ploegendienst een risico voor de gezondheid vormt. Een direct oorzakelijk verband konden wetenschappers tot nu toe niet aantonen.

Leefgewoonten
De moeilijkheid schuilt in de verschillen in leefgewoonten tussen dag- en nachtwerkers. Het is bijvoorbeeld denkbaar dat vrouwen in nachtdienst later kinderen krijgen, ongezonder eten, minder sporten of meer alcohol drinken. Al deze factoren vergroten de kans op borstkanker en gewichtstoename.

Speciale muizen
Dit wetenschappelijk onderzoek is uitgevoerd met muizen die een genetische mutatie hebben, waardoor ze extra gevoelig zijn voor het ontwikkelen van borsttumoren. In deze studie is de verstoring van het dag-en-nachtritme zo goed mogelijk nagebootst. Daarbij zijn overige factoren die de uitkomst kunnen vertekenen uitgesloten.

Lees hier het volledige artikel.