Nabestaanden positief over orgaandonatieprocedure

Nabestaanden van donoren ervaren de eindelevenszorg positiever dan familie van niet-donoren. Transplantatiecoördinator Tineke Wind van de Universiteit van Maastricht benaderde voor haar studie 158 contactpersonen van patiënten die zijn overleden op de intensive care van het Maastricht UMC+. “Opvallend is dat de familie van donoren de zorg positiever heeft ervaren dan familieleden van niet-donoren, vooral de eindelevenszorg.”

“Onduidelijk is of het komt door de goede communicatie of de extra zorg en aandacht voor de nabestaanden in het kader van de orgaandonatieprocedure”, vertelt Wind. Op dit moment hebben 3,5 miljoen Nederlanders zich officieel laten registreren als donor. In de praktijk komt het maar in enkele gevallen tot een orgaandonatie. Vorig jaar gebeurde dit bij 265 donoren.

DCD
Hoewel organen voorheen voornamelijk kwamen van mensen die na hersendood overleden, komen ze tegenwoordig steeds vaker van mensen die overlijden na een hart- ofwel circulatiestilstand. Dit wordt Donation after circulatory death (DCD) genoemd.

De helft van alle donororganen komt momenteel van deze DCD-donoren. “Daarin lopen we als Nederland voorop. Bij ons is de donatie wettelijk verankerd. Onze ziekenhuizen zijn ingesteld op orgaandonatie”, vertelt de transplantatiecoördinator.

Lees hier het volledige artikel.