Naar een duurzame gezondheidszorg: een nieuwe benadering van dialyse

Hoe kunnen medische behandelingen zoals dialyse duurzamer worden uitgevoerd? Dialyse is een belangrijke behandeloptie voor veel patiënten met chronische nierziekte, maar het geeft ook een hoge belasting van personeel, zorgkosten en het milieu.

De Universiteit Twente en het Radboudumc gaan met een subsidie uit het TURBO-programma uitzoeken wat de medische voordelen en ecologische kosten zijn van twee soorten dialyse.

Alleen al in het Verenigd Koninkrijk is hemodialyse per patiënt verantwoordelijk voor 3,8 ton CO2-equivalente emissies per jaar, zeven keer meer dan de gemiddelde CO2-voetafdruk per patiënt*. Tot nu toe was de impact op het milieu vaak een bijzaak bij beslissingen in de gezondheidszorg, maar dit krijgt steeds meer aandacht

Shiva Faeghinezhad, gespecialiseerd in techniek en computersimulatie aan de Universiteit Twente (Technisch Medisch Centrum), en Hugo Touw, medisch specialist aan het Radboudumc, onderzoeken de milieueffecten van twee soorten dialyse: hemodialyse in een ziekenhuis of kliniek en peritoneale dialyse (ook wel buikspoeling genoemd), die patiënten thuis kunnen doen. Het doel is om een raamwerk te ontwikkelen dat de zorg helpt om behandelkeuzes te maken die optimaal zijn en ook passen binnen de verantwoordelijkheid voor het milieu.

Lees hier het volledige artikel.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.