Naar de huisarts met mentale klachten: zo leg je uit hoe je je voelt

Hoe bepaal je wanneer je met mentale klachten naar de huisarts zou moeten? Lezers delen hun ervaringen en experts vertellen hoe je ervoor kan zorgen dat je serieus wordt genomen. Het is niet vreemd dat je weleens somber bent, dat hoort bij het leven, zegt gz-psycholoog Ruth de Heer. Maar na hoeveel dagen somberheid is een bezoek aan de huisarts op zijn plaats?

De richtlijn van gezondheidsorganisatie WHO stelt dat je mentale welzijn in orde is als je in staat bent je kwaliteiten te benutten, de normale spanningen van het leven aankan en tegelijkertijd een bijdrage kunt leveren aan de gemeenschap. Denk dan bijvoorbeeld aan werk. Als het een tijd wat minder gaat, is dat niet meteen erg. “Het is dan wel belangrijk dat je dat bij jezelf signaleert en weet hoe je daarmee om moet gaan”, zegt De Heer.

Lukt dat niet alleen en houden de klachten aan, dan is het volgens psycholoog Anita Hubner goed om hulp te zoeken. De auteur van Vertel ik het wel of vertel ik het niet?, een boek over omgaan met het stigma op psychische aandoeningen, snapt de angst en zorgen die met een bezoek aan de huisarts gepaard gaan.

Lees hier het volledige artikel.