Mounjaro is net als Ozempic een diabetesmedicijn dat de verteringstijd verlengt en het hongergevoel onderdrukt, wat leidt tot gewichtsverlies. Daardoor wekken de middelen ook interesse op bij mensen die geen diabetes hebben, maar wel snel willen vermageren. Met Mounjaro zou je zo 20 procent van je lichaamsgewicht verliezen, maar de mogelijke bijwerkingen zijn niet min.
Hoe veroorzaakt Mounjaro gewichtsverlies?
Mounjaro, ook bekend onder de generieke naam tirzepatide, is versneld goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drink Administration (FDA) voor de behandeling van obesitas, nadat uit een studie was gebleken dat het mensen hielp meer dan 20% van hun lichaamsgewicht te verliezen. Net zoals Ozempic – de merknaam voor semaglutide – moet je Mounjaro een keer per week injecteren.
Zowel semaglutide als tirzepatide werken door het nabootsen van het hormoon GLP-1 (glucagon-like peptide one) om het hongergevoel te beheersen en de spijsvertering te vertragen. Tirzepatide is een dubbelwerkend geneesmiddel en bootst daarnaast ook het hormoon GIP na, glucose-afhankelijke insulinotrope polypeptide. Dat zorgt ervoor dat Mounjaro nog betere resultaten boekt dan Ozempic. Deelnemers van klinische proeven verloren respectievelijk 20 procent en 15 procent van hun lichaamsgewicht.
De populariteit van diabetesmedicijnen als afslankmiddel zorgt ervoor dat het aanbod op de markt onder druk komt te staan, waardoor de geneesmiddelen soms moeilijker beschikbaar zijn voor mensen die ze om medische redenen moeten nemen.
Lees hier het volledige artikel.