Een grootschalige Europese studie naar de effectiviteit van epilepsiechirurgie laat overtuigend het succes ervan zien. Deze resultaten helpen in de afweging of een operatie bij epilepsie zinvol is.
Ook ondersteunen de bevindingen het idee dat zo snel mogelijk opereren de uitkomst verbetert. Deze studie is op 18 augustus gepubliceerd in de Lancet Neurology.
De European Epilepsy Brain Bank-studie laat zien dat 72% van de patiënten met epilepsie een jaar na de operatie aanvalsvrij zijn. Na twee jaar is dat nog 68% en na vijf jaar 66%. In de studie zijn 9147 patiënten onderzocht die tussen 2000 en 2012 zijn geopereerd. Hoogleraar kinderneurologie Kees Braun is vanuit het UMC Utrecht onderzoeksleider, hij vertelt dat destijds alleen nog patiënten werden geopereerd die geen baat hadden bij het gebruik van medicijnen.
“Tegenwoordig kiezen we soms al eerder voor een operatie, vooral bij kinderen. De voordelen van een operatie wegen vaak op tegen de geringe risico’s, en chronisch medicijngebruik kan dan voorkomen worden. Een tweede reden voor vroeger opereren is dat een kortere duur van de epilepsie de kans op een succesvolle operatie verhoogt. Deze studie bevestigt dat.”
Lees hier het volledige artikel.