Tegen 2030 kunnen de eerste kankervaccins er zijn”
Dankzij de coronapandemie kende de mRNA-technologie zijn ultieme doorbraak, met nu ook een Nobelprijs als kers op de taart. Maar na de coronavaccins zijn er nu nog meer veelbelovende vaccins in de maak.
Klinisch biologe Isabel Leroux-Roels (UZ Gent) legt in “VRT NWS Laat” uit wat we nog kunnen verwachten.
De Hongaarse Katalin Karikó en de Amerikaan Drew Weissman hebben samen de Nobelprijs voor Geneeskunde gewonnen. Een beloning voor hun baanbrekende werk met mRNA-vaccins. De mRNA-technologie was al enkele jaren in ontwikkeling, maar door de corona-pandemie kwamen de mRNA-vaccins er plots heel snel. En met succes, want mede dankzij de vaccins kon de pandemie ingedijkt worden.
Hoe werkt het?
Een mRNA-vaccin bevat geen stukje levend of dood virus, maar wel de genetische code van een klein stukje van het virus. Als je die genetische code injecteert via een vaccin, dan maakt ons lichaam zelf een onderdeel van het virus aan (meer bepaald een cruciaal stukje eiwit van het coronavirus).
Daarna schiet ons immuunsysteem dan in gang, net als bij andere vaccins. Het mRNA-vaccin werkt dus als een soort boodschapper die ons immuunsysteem waarschuwt en voorbereidt voor mogelijk naderend onheil (vandaar de naam mRNA, waarbij de “m” staat voor messenger of boodschapper).
Lees hier het volledige artikel.