‘Na de diagnose dementie komt er zoveel op je af’

Als de diagnose dementie is gesteld, komt dat bij patiënt en familie meestal hard aan. ‘Het is heel moeilijk iemand te verliezen die er nog is’, stelt praktijkondersteuner Moniek Hanegraaf treffend.

Ze is één van de kartrekkers van het lokale DementieNet van Medisch Centrum Oud-West in Nijmegen. ‘We hebben mensen nu veel eerder in beeld.’

Vijf mensen met de diagnose dementie. De professionals van Medisch Centrum Oud-West, een oude wijk in Nijmegen, schrokken toen ze in 2015 dit aantal zagen. Zo weinig? ‘Vijf mensen met de diagnose op acht huisartsen? Dat kan niet kloppen. Dat betekent dat we ze niet in beeld hebben’, vertelt praktijkondersteuner ouderenzorg Hanegraaf.

Ouderenzorg
Dat was vierenhalf jaar geleden. De huisartsen van het Medisch Centrum wilden de ouderenzorg in de wijk verbeteren. In Oud West wonen relatief veel ouderen met een migratie-achtergrond voor wie dementie helemaal een groot taboe is. Het centrum had zich net ook aangesloten bij het nieuwe programma DementieNet van Radboudumc Alzheimer Centrum.

Langer thuis
Coördinator Minke Nieuwboer schetst de achtergrond van het programma: ‘Door het wegvallen van de verzorgingshuizen wonen mensen met dementie langer thuis. Alleen mensen met heel complexe problemen komen in verpleeghuizen terecht. Professionals in de eerstelijn en in welzijn moeten daar iets mee. ’ De verschillen tussen regio’s en wijken bleken groot. ‘Er werd wel al veel georganiseerd over dementie, maar vooral vanuit regionale ketens van zorgorganisaties op managementniveau.’

Lees hier het volledige artikel.