Over de rol van de menselijke darmflora bij gezondheid en ziekte (het microbioom) doet een aantal hardnekkige mythen de ronde. Twee microbiologen, Alan Walker en Lesley Hoyles, sommen ze in Nature Microbiology op en ontkrachten ze.
Bijvoorbeeld dat de menselijke darmflora 1 tot 2 kilogram weegt – waarschijnlijk is dat minder dan 500 gram – en dat er tienmaal zoveel microbiota zijn dan menselijke cellen – de verhouding ligt waarschijnlijk dichter bij 1 op 1. Nog zo’n foutief getal: er zouden zich 1012 bacteriecellen in elke gram menselijke ontlasting bevinden. Het werkelijke cijfer, vastgesteld met behulp van meetmethoden als flowcytometrie en PCR, ligt tussen 1010 en de 1011 microbiële cellen per nat gewicht gram feces.
Maar er zijn belangrijkere mythes. Bijvoorbeeld de bewering dat het grootste deel van de darmflora overerft via de moeder. Hoewel sommige micro-organismen tijdens de geboorte rechtstreeks van moeder op baby worden overgedragen, zijn verhoudingsgewijs maar weinig microbiotasoorten echt ‘erfelijk’. Het grootste deel van de diversificatie van de darmflora vindt plaats na de geboorte, tijdens de eerste levensjaren. Walker en Hoyles: ‘Elke volwassene eindigt met een unieke microbiotaconfiguratie, zelfs identieke tweelingen die in hetzelfde huishouden zijn opgegroeid.’
Lees hier het volledige artikel.