Mycotoxinen (schimmelgif): ‘Gooi beschimmeld voedsel weg’

Mycotoxinen, ook wel ‘schimmelgif’ genoemd, zijn giftige stoffen die worden geproduceerd door schimmels. Die schimmels kunnen groeien op verschillende voedingsmiddelen, zoals vijgen, noten, zaden en mais. Ze kunnen ook voorkomen in veevoer, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen bij zowel dieren als mensen.

Eric De Maerteleire, bio-ingenieur en doctor in de Landbouwkundige en Toegepaste Biologische Wetenschappen, geeft meer duiding.

“De meest gevaarlijke en ook de meest bestudeerde groep van mycotoxinen zijn de aflatoxinen. Die werden in 1960 ontdekt toen er onderzoek gedaan werd naar de geheimzinnige kalkoenziekte in Groot-Brittannië. Al snel bleek dat de “Turkey X-disease” of de zwarte kammenziekte, veroorzaakt werd door beschimmeld aardnotenmeel dat verwerkt was in het voer van de kalkoenen. Het meel bevatte toxische stoffen gevormd door de schimmel Aspergillus flavus, vandaar de latere naam ‘aflatoxinen’.” Aflatoxinen worden gevormd onder tropische omstandigheden en zijn hittestabiel.
Allerlei noten (aardnoten, pistaches, brazielnoten) maar ook vijgen, maïs, sommige kruiden zoals nootmuskaat en pili pili kunnen deze stof bevatten. Hiervoor gelden dan ook quota die Europees zijn vastgelegd.

Lees hier het volledige artikel.