MUMC+ ontwikkelt nieuwe behandeling voor hartritmestoornissen in een MRI-scanner

Team Science Award van NWO voor samenwerking iCMR
Een team van onderzoekers en artsen van het Maastricht UMC+ ontwikkelt een nieuwe methode om ablatietherapie – een behandeling voor hartritmestoornissen – te kunnen uitvoeren terwijl de patiënt in een MRI-scanner ligt.

Voor deze innovatie kreeg dit team de Team Science Award van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) uitgereikt.

Jaarlijks krijgen bijna 450.000 personen in Nederland te maken met een vorm van hartritmestoornissen. Bij een ablatiebehandeling beschadigt de arts hartweefsel op de plek van de ritmestoornis door middel van verhitting of bevriezing. Hierdoor ontstaan er littekens die de elektrische prikkels die de stoornis veroorzaken blokkeren.

Nadelen huidige behandeling
De ablatiebehandeling vindt plaats met behulp van katheters die via de lies naar het hart worden geleid onder röntgendoorlichting. Veelvuldige blootstelling aan deze röntgenstraling kan echter schadelijk zijn. Diverse technische innovaties maken het sinds kort mogelijk deze behandelingen in het hart uit te voeren met behulp van een MRI-scanner. Hoewel een MRI-scan normaliter enkel gebruikt wordt voor diagnostiek, kan deze nu ook ingezet worden voor de daadwerkelijke behandeling van de patiënt, terwijl deze zich in de scanner bevindt.

Lees hier het volledige artikel.