Eigenaardig genoeg was het tot voor kort niet helemaal duidelijk waarom muggenwerende middelen onze huid beschermen tegen muggenbeten. Een team van de John Hopkins Universiteit in de Verenigde Staten onderzocht welke mechanismen hier aan zet zijn.
Volgens het onderzoeksteam was het niet meteen duidelijk waarom beschermende middelen tegen muggen de beestjes afstoten, omdat het moeilijk is om te observeren hoe de reukzin van de mug reageert op dit soort producten. De onderzoekers konden gebruik maken van gesofisticeerde technieken (genetische hulpmiddelen) om de neuronale respons van alle reukorganen van de mug te visualiseren. Ook die van de voelsprieten, die eigenlijk de ‘neus’ van het insect zijn. Het onderzoek werd uitgevoerd op levende muggen (Anopheles coluzzii).
Wat hebben ze daarbij vastgesteld ?
Of het nu gaat om DEET, IR3535® of repellents op basis van picaridine (icaridine), het zijn niet de substanties in die producten op zich die de muggen weghouden. Het afstotend effect ontstaat omdat deze substanties de lichaamsgeuren maskeren. Het komt er eigenlijk op neer dat de vluchtige moleculen van deze synthetische producten en van de lichaamsgeuren zich vermengen, waardoor de respons van het reuksysteem van de mug aanzienlijk daalt.
Lees hier het volledige artikel.