MRSA in Rijnstate Arnhem

Op de afdeling B7V3 (verpleegafdeling Chirurgie) van Rijnstate Arnhem is vorige week donderdag de ziekenhuisbacterie MRSA aangetroffen bij 1 patiënt. Sinds dat moment wordt deze patiënt geïsoleerd verpleegd en zijn in Rijnstate Arnhem alle benodigde maatregelen genomen conform protocol. Jaarlijks stellen Nederlandse ziekenhuizen bij ongeveer 1.500 mensen een MRSA-besmetting vast.

In Rijnstate Arnhem is gedurende 2011 bij 12 patiënten deze variant van de MRSA-bacterie aangetroffen. Dat is meer dan normaal. We denken dat het om een vrij besmettelijke variant gaat. Daarom roepen we uit voorzorg alle patiënten op die in bepaalde perioden van het jaar 2011 opgenomen zijn geweest op de verpleegafdeling van Chirurgie en Traumatologie. Deze patiënten krijgen van ons een brief, waarin hen wordt gevraagd uit voorzorg een kweek te laten afnemen bij hun huisarts. Binnen 4 tot 5 dagen weten we dan of patiënten onverhoopt de bacterie bij zich hebben. Is dat het geval, dan krijgt de patiënt een gerichte behandeling.

BELANGRIJK: Voor gezonde mensen levert de MRSA-bacterie geen gevaar op voor de gezondheid. Zij merken niet eens dat ze de bacterie bij zich dragen. Mensen met een sterk verminderde weerstand kunnen echter wel ziek worden van MRSA.

Wat is MRSA?
De bacterie waar het om gaat heet MRSA. Dit is de afkorting van Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus. Deze ziekenhuisbacterie is niet meer gevoelig voor antibiotica die gewoonlijk worden voorgeschreven. Dit betekent dat infecties veroorzaakt door de MRSA bacterie moeilijker te behandelen zijn. In het ziekenhuis bestaat de kans op verspreiding van de MRSA-bacterie, omdat hier veel zieke mensen bij elkaar zijn opgenomen. Voor gezonde mensen vormt de MRSA-bacterie geen risico.

Risico/besmetting
Mensen die met MRSA in aanraking komen, kunnen drager worden van de bacterie. Zolang ze zelf gezond zijn, bestaat er voor hen geen gezondheidsrisico. In de meeste gevallen verdwijnt de bacterie na enkele dagen vanzelf, zonder dat drager er iets van gemerkt heeft. Maar ze kunnen de bacterie wel ongemerkt overdragen aan mensen met een verminderde weerstand of verse operatiewond. En die kunnen wel ziek worden van de bacterie.

Kweek
Om vast te kunnen stellen of iemand is besmet met de bacterie, wordt een monster van bijvoorbeeld slijmvlies of huid genomen. Dit monster wordt op kweek gezet en op MRSA getest. Binnen 4 / 5 dagen weten we of er sprake is van een MRSA-besmetting.

Behandeling
Met MRSA besmette patiënten worden behandeld met desinfecterende zeep, shampoo, neuszalf en/of huidzalf. Alleen MRSA-patiënten die een door MRSA veroorzaakte infectie hebben, krijgen gericht antibiotica toegediend.
Isolatiemaatregelen binnen het ziekenhuis

Een patiënt die in het ziekenhuis ligt met (verdenking op) MRSA besmetting moet direct geïsoleerd worden van andere patiënten. Dat betekent alleen op een kamer met sluis liggen. Voor alle medewerkers van Rijnstate geldt dat ze zich moeten houden aan strikte maatregelen, zoals alleen de kamer betreden met handschoenen, schort met lange mouwen, neus-/mondmasker en een muts. De geïsoleerde verpleging blijft van kracht gedurende de gehele opnametijd.

Bron: Rijnstate 27-7-2011