MRI-geleide bestraling biedt mogelijkheden voor een meer nauwkeurige behandeling, ook bij uitzaaiingen van kanker in de lymfeklieren. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Anita Werensteijn-Honingh van het UMC Utrecht.
Ze promoveerde op 24 mei.
Hieronder lees je meer over de belangrijkste resultaten van haar onderzoek en wat dat betekent voor mensen met kanker en uitzaaiingen in de lymfeklieren.
Als kanker uitzaait, is dat vaak als eerste naar de lymfeklieren. Zitten de uitzaaiingen maar in een paar lymfeklieren, dan is een behandeling met bestraling mogelijk. Met de straling uit het bestralingsapparaat kan de radiotherapeut (bestralingsarts) de uitgezaaide kankercellen doden. Dat gebeurt bij de lymfeklieren in 3 tot 5 bestralingssessies.
Door de uitzaaiingen lokaal met bestraling te behandelen, hoeven patiënten meestal pas later met andere behandelingen te starten, zoals chemotherapie of anti-hormoontherapie. Bij die behandelingen treden vaak meer bijwerkingen op en kan het fijn zijn als zo’n behandeling kan worden uitgesteld.
Lees hier het volledige artikel.