Recent onderzoek toont aan dat met een relatief simpele ingreep enorme gezondheidswinst te behalen is voor COPD-patiënten met ernstig longemfyseem.
Door het afsluiten van het meest aangedane gedeelte van de long met een ventiel, ontstaat er weer ruimte in de borstkas voor het beter ontplooien van het gezondere longweefsel. Daardoor kunnen patiënten makkelijker ademen en krijgen meer lucht. De nieuwe behandelmethode wordt in Nederland slecht op vier plaatsen toegepast, waaronder het Maastricht UMC+/CIRO Horn.
Longemfyseem is een vorm van COPD waarbij het longweefsel overdreven uitgerekt is en niet meer samenvalt na een ademhalingsteug. Het niet meer functionerende longweefsel blijft op die manier ruimte in de borstkas innemen en verdringt het ontplooien van nog wel functionerend longweefsel. De chronische benauwdheid die hierdoor ontstaat, levert grote beperkingen op in het functioneren van de patiënt. Een kleine groep patiënten komt in aanmerking voor chirurgische verwijdering van het aangedane longweefsel, maar dat vergt een belastende operatie aan de borstkas.
Lees hier het volledige artikel.